Ratastel suitsuahi

Suitsutamine on liha, kala, juustu jne konserveerimine puidusuitsuga. Puidusuits sisaldab mitmesuguseid aineid, mis takistavad bakterite elutegevust ja ühtlasi annavad iseloomuliku maitse, lõhna ja värvuse. Eestis on liha suitsutamine olnud rahvapärane tegevus, seda tuntakse juba paarsada aastat.

Suitsuahi on ette nähtud liha ja kala suitsutamiseks kodustes tingimustes. Ahi kujutab endast kvaliteetsest 2 mm külmvaltsplekist valmistatud risttahukat mõõtmetega 50cm x 55cm x 110 cm. Ahi seisab metallist jalgadel ja on pealt kaetud püramiidja katusega. Suitsuahi koosneb kahest kambrist, mõlemad on uksega suletavad.

Alumine osa on kolle, mille kaudu toimub liha suitsutamine vajaliku temperatuuri tagamine.

Koldeosa on soojuse paremaks jaotamiseks varustatud topeltseinaga. Kolde lagi on valmistatud 4 mm teraslehest, et vältida soojuse toimel kõverdumist.

Optimaalne temperatuur liha suitsutamiseks on 40 – 80ºC ja aeg 2 – 6 tundi, kala puhul on temperatuur kõrgem ja suitsutusaeg lühem. Oluline on kõrgem st üle 75º C temperatuur suitsutamise algul, et vältida liha või kala võimalikku roiskumist. Temperatuuri reguleerimine toimub koldeukse avamise-sulgemise teel. Kolde suits läheb suitsahju topeltseina kaudu korstnasse. Suitsgaasidega soojaks köetud tagasein kindlustab paremini vajaliku suitsutustemperatuuri. Temperatuuri täpsemaks jälgimiseks on ahjule paigaldatud termomeeter.

Suitsuahju ülemine osa on suitsutamisruum, milles asuvad kolm võrkriiulit mõõtmetega 45cm x 45cm liha või kala jaoks ja allosas, koldelae kohal rasvapann. Viimane väldib suitsutamisel rasva tilkumise koldelaele ja selle põlemamineku. Rasvapannile võib asetada kuiva liiva, sest see imab hästi tilkuvat rasva. Rasvapanni alla asetatakse vajalik lepapuu, kas laastude, hakke, saepuru või ketaste kujul. Erinevate maitsete saamiseks võib suitsutamisel lisada kirsi-, ploomi- või õunapuu laaste. Huvitava maitseelamuse tagab ka tamme saepuru.

Õhukindlalt suletud suitsutamiskamber tagab hapnikuvaese põlemise ja efektiivse suitsu tekke. Suitsu reguleerimine toimub ahju katuse osas asuva roostevabast materjalist valmistatud siibriga.

Suitsuahju eelised:

  1. Sobib kasutamiseks kõikjal, nii talus, koduhoovis kui suvemajas. Samuti võib suitsahju kaasa võtta kalale või piknikule.
  2. Suitsahi on kergesti teisaldatav, eriti ratastega variandi korral, ahju võib tõsta hoiupaika, õuenurka, liigutada eest muru niitmiseks.
  3. Suitsahju kütmiseks võib kasutada puuhalge, puidujäätmeid, turbabriketti jne, sest suitsutamiseks vajalik suits tekitatakse suitsutuskambris.
  4. Võimaldab korraga suitsutada kuni 10 kg liha.

Suitsuahju kasutuselevõtt:

Suitsuahi on värvitud kvaliteetse Tikkurila kuumakindla värviga, mis saavutab lõpliku kõvaduse ahju esimesel kütmisel. Seniks tuleks vältida värvipindade kraapimist. Esmakütmisel värv algul pehmeneb, mistõttu tuleb vältida kokkupuudet värvitud pindadega. Esmakütmine on soovitatav teha temperatuuril 80-120ºC 1,5-2 tunni jooksul, et puhastada ahi värvi- ja tootmistolmust ning konserveerimiseks kasutatud rapsiõlist. Esmakütmine tehakse ilma liha-kalata.

Lisadena on ahjule juurde võimalik tellida rattad, serveerimislaud, lepalauast sisevooder, roostevabast materjalist rasvapann, kolde alla varupuude hoidmiseks võrkriiul.

Talveks puhasta ahi tuhast ja rasvast ning konserveeri rapsi(toidu)õliga.